Saturday, 4 May 2013

Review 3 : Suamiku Tak Romantik Tapi Autistik [FARISHA IMANI]




Assalamualaikum Princesses & Queens sekalian :) ~

Sekarang saya nak buat review pasal novel comel ni pulak? Ehehehe.. kenapa comel? Sebab jalan ceritanya.. First time tengok novel ni, saya akui memang tertarik dengan tajuknya yang "bodoh-bodo alang" gitu.

Ok, let's review

STORY 9/10

Original. Pasal lelaki autistik. Okey dah. Itu je. Hehehehe, nak tau belilah sendiri. Tapi cerita ni memang pasal kisah cinta antara gadis happy go lucky dengan lelaki autistik pun.

CHARACTERS 8/10

Secara jujurnya saya suka watak heronya. Bukan bias ok.. tapi memang saya suka dengan wataknya yang autistik. Comel gila~ hahahaha.. Karakter Boboy aka Syed Azwan dengan Nura Alia bagaikan kakak dengan adik..

ENJOYMENT 8/10

Enjoy. Enough said. Saya paling suka part honeymoon tu.. Part lelaki tu tipu perempuan tu hidup-hidup.. Eh, kata autistik? Kenapa boleh tibu orang normal hidup-hidup? Hahahaha.. nak tau kena lah beli novel ni..

WEAKNESS 

More romantic scene please~ Ehehehe..datang mood gatal pulaks.. Tapi kalau tambah gula dan susu pekat manis dalam cerita ni, mesti lagi menarik kan? Oh ya, saya tak suka part heroin selalu buli hero dalam novel ni.. Buat rosak mood pemilik blog sahaja.. [tapi Boboy tetap di hati.. kih kih kih]


SINOPSIS:


NURA ALIA seorang gadis periang yang telah jatuh cinta dengan Syed Azmi, seorang anak Datuk yang kaya dan handsome! Walaupun dia tahu Syed Azmi seorang womaniser, Nura Alia yakin bahawa lelaki itu pasti akan meninggalkan gelaran itu demi cinta mereka bersama.
Akhirnya, dari cinta ia berubah benci! Syed Azmi juga hampir-hampir meragut kesucian Nura Alia. Nura Alia menyimpan dendam kesumat pada lelaki itu.
“Aku bencikan kau, Syed Azmi! Kau memang lelaki tak guna!” -NURA ALIA
Demi menjalankan rancangan membalas dendamnya, Nura Alia akhirnya nekad untuk menjadi babysitter kepada  abang Syed Azmi yang autistik, Syed Azwan a.k.a Boboy, budak tak cukup seringgit yang sengal! Dalam terpaksa dia rela melayan setiap kerenah Boboy.
“Boboy! Boboy memang suka menyusahkan akak, kan?! Eee… geramnya aku!” -NURA ALIA
Selama tujuh tahun, BOBOY hidup di dalam dunianya sendiri. Dunia kanak-kanak autistik yang sengaja diciptakannya demi menyembunyikan sejarah silam. Sejarah silam yang membuatkan dia menyimpan rasa bersalah sehingga ke hari ini.
Namun, semuanya itu berubah apabila Nura Alia hadir dalam dunianya. Hati Boboy berdegup lagi. Dalam diam, dia menyayangi si babysitternya itu.
 “Kita minta maaf sebab selalu menyusahkan kakak. Kita sayangkan kakak!” BOBOY
Tapi, tiada siapa yang dapat menghalang suratan takdir. Nura Alia dan Boboy akhirnya bersatu dalam sebuah ikatan. Pada saat cinta semakin bersemi, muncul pelbagai halangan yang menggugat rasa cinta yang baru hadir itu. Masing-masing masih menyimpan banyak rahsia. Rahsia yang mampu mengundang rasa kecewa dan duka dalam hati mereka berdua.
Rahsia siapakah yang bakal terbongkar dahulu? Apakah nasib ‘cinta’ yang baru bersemi dalam hati mereka itu? Adakah dari cinta sekali lagi ia akan berubah menjadi benci?
 “Maafkan abang, sayang. Selama ni abang dah tipu Lia. Abang sebenarnya bukan Boboy yang autistik. Abang masih Syed Azwan yang normal. Abang…” -SYED AZWAN



post signature

No comments: